Epidemie koronaviru dopadla i na tabákový byznys. Státní rozpočet kvůli tomu může přijít o miliardy

vkr

Epidemie koronaviru podle tabákových společností zasáhla i trh s cigaretami a přeneseně tedy také daňové příjmy pro státní rozpočet. Podle analýzy British American Tobacco uzavření hranic České republiky s Německem a Rakouskem de facto zrušilo příhraniční obchod s tabákovými výrobky, který v celkovém objemu tuzemských prodejů představuje až 30 procent. To pro český státní rozpočet představuje daňovou ztrátu až 1,8 miliardy korun měsíčně, argumentuje British American Tobacco.

V příhraničních oblastech se kvůli uzavření hranic neprodává v přibližně pěti stovkách prodejen, kde dříve bylo živo. Až o třetinu levnější české cigarety si tam hojně kupovali právě Němci a Rakušané. Teď je podobným přeshraničním výpravám konec a důsledky pociťují obchodníci a výhledově i státní rozpočet. Ten kvůli nulovým nákupům tabáku cizinci podle odhadů British American Tobacco přichází měsíčně o 1,4 miliardy na spotřební dani a 400 milionů na DPH. 

Epidemie koronaviru však dopadá i na prodejce, kteří doprodávají cigarety a další tabákové výrobky se starou spotřební daní. Tabákové výrobky se starou daní se totiž mohou prodávat jen do konce května, jenže vzhledem k uzavřeným prodejnám není, kde je udat. Majitelům nejspíš nezbude nic jiného, než tyto výrobky odepsat.

sinfin.digital