Epidemiolog Prymula má novou práci. Bude dohlížet na rozdělení stovek milionů korun

Zdravotnický deník

Tomáš Cikrt

Minulý týden vláda jmenovala Romana Prymulu vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Spolu se jmenováním musel Babišův kabinet schválit i statut nově vytvořené funkce, který má Zdravotnický deník k dispozici. V něm je popsána působnost vládního zmocněnce a jeho vztah k členům vlády. Je zřejmé, že žádné dvojvládí v resortu nehrozí, ministr zdravotnictví dál zůstává jeho svrchovaným šéfem. Mírná dvojkolejnost se projeví opravdu jen v oblasti vědy a výzkumu. Statut ovšem ponechává jen malý prostor pro samostatnou zmocněncovu aktivitu. K téměř každému podstatnému kroku bude Prymula potřebovat souhlas či pověření vlády. Nejvýznamnějším bodem jeho práce tak zřejmě bude faktické řízení grantové zdravotnické agentury, která rozděluje stovky milionů korun ročně.

Na vědu a výzkum ve zdravotnictví šlo loni 1,7 miliardy korun, z toho 658 milionů korun směřovalo na institucionální podporu do 19 příspěvkových organizací ministerstva zdravotnictví a 1,1 miliardy na účelovou podporu 400 výzkumných projektů resortu, čili na granty. Grantové financování zajišťuje Agentura pro zdravotnický výzkum. Jejím úkolem je příprava programů a dalších aktivit v oblasti aplikovaného výzkumu včetně veřejných soutěží ve výzkumu, vývoji a inovacích na podporu programových projektů.

Romana Prymulu jmenovala vláda svým zmocněncem k 1. červnu 2020, zařazen je do organizační struktury Úřadu vlády. Mezi nejpodstatnější úkoly vládního zmocněnce, podle předkládací zprávy, bude patřit „vytvoření a předložení Národní koncepce zdravotnického výzkumu“ a „celkově pro vládu koordinovat problematiku vědy a výzkumu ve zdravotnictví s jednotlivými ústředními orgány státní správy a dalšími subjekty“. K žádnému z úkolů ale vláda nepřiřadila konkrétní termín, do kterého musí být splněn.

Kuba: ODS musí být dominantní a pak až řešit spojence. Fiala by měl být dynamičtější

sinfin.digital