Evropa má první balíček úvěrů pro záchranu ekonomik. Státům poskytne přes půl bilionu euro

„Trvalo nám to šestnáct a půl hodiny, ale dokázali jsme to,“ radoval se v noci na pátek portugalský ministr financí Mário Centeno, předseda Euroskupiny sdružující země Eurozóny, s nimiž mimořádně na dálku zasedli také kolegové ze unijních zemí mimo euro. Mohl konečně oznámit balíček tří úvěrových opatření o celkovém objemu 540 miliard eur, které budou moci být použity na bezprostřední nápravu hospodářských a sociálních dopadů koronavirové krize.

Po bezvýsledném celonočním jednání v noci ze středy na čtvrtek panovala spíše skepse. Další kontakty se proto omezily na země, které dohodu dosud blokovaly. Telefonní linky se žhavily zejména mezi Haagem a Římem, přičemž ministři financí Německa a Francie pomáhali Centenovi se zprostředkováním. Výsledný kulantní kompromisní text umožnil všem si zachránit tvář. A zároveň oznámit, že Evropa záhy umožní členským zemím čerpat bohaté a výhodné úvěry na boj proti důsledkům propadu způsobeného koronavirovou nákazou. Závěrečná „plenární“ telekonference pak trvala už jen půl hodiny.

Pandemie nového koronaviru zasáhla tvrdě evropský kontinent od začátku března. Evropské státy na ni reagovaly bez valné koordinace, spíše každý na vlastní pěst, a instituce EU hledaly jen obtížně svou úlohu. Na pevnější půdu se EU dostala, jakmile se ukázalo, že útlum způsobený tvrdými karanténními opatřeními povede k nepochybné hospodářské recesi, a to o pět až deset procent ekonomického výkonu. Ani v této krajní situaci se však nesetřely rozdíly v názorech členských zemí eurozóny na pojetí solidarity při správě společných financí.

Barták: Marshallův plán pro Evropu vázne. Ministři financí EU se hádají, jak naložit s penězi

sinfin.digital