Exekuce pod stromečkem: Počet Čechů, kteří si půjčují na Vánoce, roste. Letos na půl milionu

Půl milionu Čechů. Tolik lidí si letos ke konci roku vezme půjčku na vánoční dárky. Asi pětina z nich se však kvůli tomu dostane do problémů s jejím splacením. Problémy, které začínají snahou nadělit hezké dárky těm nejbližším, tak v některých případech končí až exekucí.

Babiš nám roky bezostyšně lže. Jsou ale tací, co by mu odpustili i vraždu, říká Ondráčka

Na začátku je vždy podobný motiv. Darovat překrásné dárky i přesto, že si je zrovna nemůžeme dovolit. Typický je nový telefon pro partnera, abychom mu dokázali, jak nám na něm záleží či chytré hodinky pro děti, aby se ve škole necítily jako „socky“. Jenže nablýskaná faustovská úmluva v předvánočním čase nezřídka končí problémy se splácením, varují ekonomové. 

„Nákup dárků mimo aktuální finanční schopnosti bych přirovnal k silvestrovskému popíjení, kdy každá další sklenička nad limit přinese sice krátkodobou, ale pochybnou radost a s největší pravděpodobností vyústí v nepříjemnou kocovinu a bolest hlavy v novém roce,“ nachází novoroční metafory odborník společnosti Deloitte na finanční sektor Roman Lux. 

Hlavní ekonom společnosti BHS Štěpán Křeček proto jednoduše doporučuje, aby lidé dárky na úvěr nikdy nekupovali. „Jestliže na dárky nebudou mít dost peněz, tak by raději žádné neměli kupovat. Úvěry je vhodné čerpat pouze při pořizování bydlení, nákupu automobilu či rozjezdu podnikání. V případech, kdy jsou úvěry využívány k navyšování spotřeby, hrozí, že se lidé dostanou do problémů se splácením. A v České republice bohužel známe mnoho případů, ve kterých to končí exekucí. Ve finále si lidé nenavýší životní úroveň, a navíc budou muset řešit řadu nepříjemností,“ vysvětluje ekonom. 

Data jeho pohled podporují. Podle listopadového průzkumu České bankovní asociace (ČBA) šest procent Čechů, kteří si letos na Vánoce půjčí peníze (tedy asi téměř 30 tisíc lidí), už nyní buď vědí, že budou mít se splácením velký problém, nebo se o svou schopnost půjčku splatit obávají. Celkem se však do problémů se splácením půjčky podle ČBA dostane až pětina z půl milionu (sedm procent Čechů mezi lety 18 až 65 let, jak uvádí průzkum ČBA) Čechů, kteří si letos kvůli Vánocům nějaký typ úvěru sjednají. Ti buď budou muset sáhnout do svých rezerv, pošlou splátku se zpožděním, případně se dostanou do vážných finančních problémů. 

Vánoce na dluh

Na západě Evropy jsou Vánoce na dluh běžné, nebo alespoň běžnější než v Česku. Celkem si v Evropě půjčku kvůli zimním svátkům sjedná asi desetina domácností; v České republice to je přibližně sedm procent dospělých, odhaduje ČBA. Nejvýrazněji je podle světového průzkumu, který před třemi lety zpracovala společnost IPSOS, trend půjček na Vánoce zakořeněný ve Spojených státech, kde takto financuje své sváteční výdaje více než pětina lidí, na starém kontinentě je tento trend nejrozšířenější v Rumunsku (19%) a Velké Británii (17%).

Navzdory varováním ekonomů počet i objem vánočních půjček rok od roku roste a čeští zákazníci se tak na evropský průměr pomalu dotahují. Úspěch s půjčkami má například největší český e-commerce prodejce Alza, který zaznamenává každoročně růst vánočních nákupů na úvěr o desítky procent. „Poptávka po finančních službách u Alza.cz rok od roku roste – před Vánocemi obzvlášť. Největší zájem o splátkový prodej zaznamenáváme tradičně v prosinci – oproti běžnému měsíci roste na konci roku počet sjednaných splátek o desítky procent. V roce 2018 činil tento nárůst necelých 60 procent, v roce 2017 byla poptávka dokonce dvojnásobná oproti zbytku roku,“ vysvětluje pro INFO.CZ Kateřina Daňková z tiskového oddělení společnosti. 

sinfin.digital