Exekutor předal Kliniku majiteli. Aktivisté se s ním chtějí soudit o statisíce, které prý mají uhradit

ČTK

lup

Exekutor Ivo Luhan po více než týdnu od začátku vyklízení bývalé plicní kliniky na Žižkově předal budovu, kde sídlilo Autonomní sociální centrum Klinika, Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která jej vlastní. Exekutor to dnes na místě řekl novinářům. Poslední squatteři, kteří na střeše domu strávili sedm nocí, opustili budovu ve čtvrtek odpoledne. SŽDC plánuje objekt zrekonstruovat, podle dřívějších informací začne s drobnějšími opravami hned. Nejprve však budovu uklidí, dodala dnes mluvčí správy Kateřina Šubová.

Správa železnic na místě má najatou bezpečnostní agenturu, která se bude starat o bezpečnost budovy. Zástupci organizace podle Luhana dům převzali do 10:45. "Můj výkon tady v zásadě končí, dostává se to do gesce SŽDC a už si ten objekt musí chránit sama," řekl exekutor. Dodal, že kdyby nyní někdo chtěl do objektu vstoupit, bude to už SŽDC řešit běžným způsobem, tedy pravděpodobně nahlášením na policii.

Exekutor dodal, že má povinnost po Klinice požadovat uhrazení nákladů na exekuci, které mohou přesáhnout 100.000 korun. "Samozřejmě pokud povinný (Klinika) bude nemajetný nebo nebude náklady hradit, tak bohužel budou k tíži oprávněného, tedy SŽDC," dodal. Náklady nyní exekutor vyčíslí, aktivisté i SŽDC budou moci podat námitky a pak rozhodne soud.

„Squatty jsou pro lidi, kterým se nechce pracovat.“ Vyklízení Kliniky odhalilo myšlení aktivistů

sinfin.digital