Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Existuje potřeba útočit na Babišovu vládu a její členy, tvrdí exministryně Malá

Existuje potřeba útočit na Babišovu vládu a její členy, tvrdí exministryně Malá

Dnes už bývalá ministryně spravedlnosti z hnutí ANO Taťána Malá se vrátila zpět do poslanecké lavice. Musela rezignovat kvůli podezření z opisování hned ve dvou diplomových pracích. V rozhovoru pro Blesk Zprávy se vrátila k tomu, jak nezvládla komunikaci s médii a k (ne)podpoře stranického šéfa a premiéra Andrej Babiše i k posměškům, které se šířily internetem.

Co říkáte na reakce na internetu? Místo vašich titulů Ing. a Mgr. začali lidé psát například CTRL-C a CTRL-V (jako zkratky kopírovat a vložit).

To jsem v zájmu zachování svého duševního zdraví ani raději nesledovala. Předešlé dva týdny jsem se opravdu snažila číst noviny a internet minimálně. Tohle nemůže zasáhnout jen člověka, který je totálně otrlý, a to já opravdu nejsem.

Už jste si stihla pojmenovat, co se vlastně stalo, že jste byla na ministerstvu tak krátkou dobu?

Ke mně chodí spousta různých teorií a spiknutí, ale nechci na ně věřit…

Co třeba?

Nechci je ani vyslovovat, protože jsou to různé příběhy. Nechci ale ani věřit, že by něco z toho mohla být pravda. Stalo se to, že z mého pohledu, a na tom si trvám, existuje potřeba útočit na vládu Andreje Babiše a na členy této vlády – což se ukázalo i v úterý, kdy odešel další ministr, kvůli prakticky podobným problémům.

Mě jen mrzí to, že skutečně nikoho nezajímalo to, jak to s tou mou diplomovou prací opravdu je. To, co mě trápí nejvíc, je to, že přemýšlím nad tím, čemu můžu věřit. Opravdu jsem studovala s nejlepším vědomím a svědomím. Diplomovou práci jsem psala s pokyny svého vedoucího. Ano, asi tam mám nějaké chyby. Protože pravda je, že tu cizí diplomku tam skutečně citovanou nemám, nemám ji uvedenou ve zdrojích, ale jsem přesvědčená o tom, že jsem tyto věci se svým vedoucím opravdu konzultovala.

POKRAČOVÁNÍ ROZHOVORU SI MŮŽETE PŘEČÍST NA WEBU BLESK.CZ

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1