EXKLUZIVNĚ: Komunisté mění vyjednávací tým. Nedokázali získat místa v dozorčích radách

Markéta Žižková

Lucie Bednárová

Vyjednávání o nové vládě se chýlí ke konci. O podpoře kabinetu ve složení ANO a ČSSD jednali dnes dopoledne i komunisté. Klíčový dokument představuje toleranční dohoda. Její přesné znění dojednávali politici tento týden. Po dnešním jednání výkonného výboru je podle zdrojů redakce INFO.CZ jasné, že místa v dozorčích radách státních podniků v textu zatím nejsou a pravděpodobně ani nebudou. Změn dozná i vyjednávací tým komunistů. Jiřího Dolejše nahradí Stanislav Grospič.

Výkonný výbor KSČM si v pátek dopoledne odsouhlasil, že pokud budou dodrženy jejich podmínky, podpoří vládu ANO se sociálními demokraty. Podle zjištění redakce INFO.CZ v textu tzv. toleranční dohody prozatím chybí místa v dozorčích radách státních podniků. A pravděpodobně se v něm neobjeví ani v budoucnu. Komunisté také trvají na svých programových bodech. Oproti minulosti ale chtějí slyšet i konkrétní časové závazky.

Jak se podařilo redakci zjistit s odvoláním na interní zdroje z KSČM, změní si i vyjednávací tým. Jiřího Dolejše nahradí Stanislav Grospič.

Komunisté zveřejnili v pátek ráno sedm bodů, na jejichž plnění trvají. 

ČSSD v referendu schválila vstup do vlády, proti bylo 40 procent hlasujících

sinfin.digital