EXKLUZIVNĚ: Ukrajinci zatkli bývalého Šlachtova detektiva. Hrozí mu vazba

Jan Hrbáček

Na Ukrajině byl včera zadržen bývalý vysoce postavený detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Luděk Vokál. INFO.CZ to zjistilo z důvěryhodných zdrojů a následně to potvrdila tuzemská diplomacie. Vokála jsme se pokusili kontaktovat, jeho telefon je ale nedostupný. Spolu s bývalým Šlachtovým detektivem zadržely ukrajinské bezpečnostní složky údajně i českého diplomata. Protože je ale držitelem diplomatického pasu, byl propuštěn.

Luďka Vokála v České republice stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli podezření z několika trestných činů. Souviset mají s jeho angažmá na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jemuž kdysi velel Robert Šlachta. 

Vokál tvrdí, že se stal oběti spiknutí a her v bezpečnostních strukturách. Ze sektoru bezpečnosti ale ani po svém stíhání zcela neodešel a jeho zatčení na Ukrajině podle informací INFO.CZ souvisí právě s jeho současnou aktivitou. Případ na dotaz INFO.CZ potvrdilo i Ministerstvo zahraničí. „Česká ambasáda v Kyjevě řeší konzulární případ jednoho zadrženého Čecha, zadržen byl v pondělí večer. S dotyčným i jeho rodinou jsme v kontaktu,“ uvedla bez bližších podrobností mluvčí resortu.

Vokálův advokát Radek Šmerda se zatím nechtěl k zadržení svého klienta na Ukrajině vyjadřovat. Vokálovi podle důvěryhodných informací hrozí v zemi vazební stíhání, rozhodnout by se o něm mělo v nadcházejících hodinách.

Šlachtův detektiv dostane odškodné za nezákonnou vazbu. Pobyt ve vězení Vokálovi podlomil zdraví

sinfin.digital