Exministryně Malá se v diplomce chovala neeticky, oznámila univerzita. O titul ale nepřijde

ČTK

luš

Diplomová práce bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) o chovu králíků na Mendelově univerzitě v Brně z roku 2005 vykazuje v rešeršní části shody významného rozsahu s prací obhájenou na stejné univerzitě o dva roky dříve. Vyplývá to ze závěrů etické komise Mendelovy univerzity, která diplomovou práci prozkoumala. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí univerzity Jiřina Studenková. Malá ale o titul nepřijde, řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu lze zahájit do tří let. Její vyjádření ČTK zjišťuje.

Podle komise se Malá dopustila neetického chování, které bylo i v dané době považováno za disciplinární přestupek. "Mendelova univerzita v Brně k případu zadala externí právní posudek, který měl posoudit případné další kroky školy. Z něj vyplynulo, že řízení o vyslovení neplatnosti vysokoškolského diplomu je možné podle platných právních předpisů pouze v objektivní lhůtě tří let, v daném případě tedy nemůže být zahájeno," uvedla Studenková.

Autorem posudku je expert na správní právo František Korbel, který se v minulosti zabýval například složitou otázkou možnosti odebírání titulů na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, kde někteří politici získali titul za kratší dobu, než je obvyklá.

Za minulé ministryně to byly krušné časy, přiznává Maláčová. Konfliktů s Babišem se nebojí

sinfin.digital