Faltýnek: Fencl si vyznamenání od Zemana naprosto zasloužil. Zachránil vinaře

Info.cz

Vyznamenání bývalého ministra zemědělství Jana Fencla Milošem Zemanem vyvolalo 28. října poměrně velkou nevoli. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek však v rozhovoru pro INFO.CZ upozorňuje, že to byl právě Fencl, který zásadně přispěl k rozvoji vinařství po roce 1989.

Jaký je váš vztah s Milošem Zemanem?

Můj osobní vztah s Milošem Zemanem je dobrý. Protože má sloní paměť, tak si pamatuje, že jsem byl před dvaceti lety lídrem ČSSD v Prostějově, vyhrál jsem poměrně dramaticky volby a následně jsem nešel dělat starostu, protože jsem řekl, že se chci i nadále živit prací. No, a Miloš Zeman si to dodnes pamatuje. Obecně také platí, a říkám to dlouhodobě, že jsem Miloše Zemana vždycky podporoval. Je to názor, který jsem vždy prosazoval uvnitř hnutí ANO. Sám jsem ho také v obou prezidentských volbách volil.

A jak tedy hodnotíte například tolik kritizovaný výběr lidí, které vyznamenává?

Je to jeho právo a zodpovědnost.

Žádnou kritickou poznámku k tomu nemáte?

Je to jeho zodpovědnost.

A co říkáte na námitku, že je rozdává lidem, kteří mu jsou loajální, případně svým přátelům. Ať už z kultury, nebo třeba z politiky. Zmínit mohu třeba exministra zemědělství z jeho vlády Jana Fencla…

Tak zrovna Jana Fencla já si nesmírně vážím. Udělal hodně pro české zemědělství v čase, kdy jsme vstupovali do Evropské unie. Mimo jiné vybojoval možnost navýšení výsadby vinohradů. Což po vstupu do unie už nemůžeme. Na rozdíl od jiných ministrů zemědělství zrovna Fencl svému resortu rozuměl.

Pokud jde o dotace, tak ty Agrofertu rostou. Ta křivka před rokem 2013 a po něm vypadá dost jinak…

Ano, to je pravda. Avšak otázka je, proč. Pokud se podíváte na zemědělské dotace, jsou v celé Evropě stejné. Všude se vyplácí platba na hektar. Pokud má někdo padesát tisíc hektarů, bere padesát tisíc hektarů krát pět tisíc korun. A pokud se během pěti let tato firma rozroste na sto tisíc hektarů, dostává dvojnásobné dotace. Je to logické a nemá to nic společného s politickým angažmá Andreje Babiše. Souvisí to s akvizicemi, s investováním, s růstem firem. Vím, o čem mluvím, sám jsem akvizice patnáct let dělal.

sinfin.digital