Ferjenčík: Okamurův návrh referenda je špatný a nebezpečný, lidé by to právo ale měli mít

Markéta Žižková

Piráti minulý týden projednávali společně s ANO, SPD a komunisty návrh zákona o referendu. Kritiku vzbudila především ta část, která by případně umožňovala vystoupení Česka z Evropské unie. „Já vždy zdůrazňuji, že my jsme proti vystoupení z EU a aktivně bychom vedli kampaň proti. Ani nechceme takové referendum vyvolat. Nicméně si myslíme, že občané by měli mít právo ho vyvolat, pokud budou mít takovou potřebu. A já doufám, že ji mít nebudou,“ říká pro INFO.CZ poslanec za Pirátskou stranu Mikuláš Ferjenčík. Nevadí mu, že jde právě o návrh SPD, která o odchodu z EU otevřeně mluví? A budou jednání pokračovat?

Minulý týden jste se sešli ještě se zástupci hnutí ANO, SPD a komunisty na pracovní schůzce k zákonu o obecném referendu. Jak ji hodnotíte?

Já jsem z toho měl pocit, že strany návrhy seriózně projednají na svých klubech. Pro nás je to podstatné téma. Byl jsem rád, že jsem měl možnost jim představit, jak na referendum nahlížíme my. Doufám, že to vezmou vážně - zvláště naši připomínku, jak by se mělo konstruovat kvórum. Tu považuji za zásadní i ve vztahu třeba k místnímu referendu. To, že se vůbec tuto myšlenku podařilo dostat do světa, je dobře.

Bude Česko „oploceným skanzenem“? Proč by byl czexit katastrofou století

sinfin.digital