Filip: Zemana jsem na kroky CEFC upozorňoval. O „ztraceném“ rádci Jie Ťien-mingovi s ním chce mluvit

ČTK

lup

Předseda KSČM Vojtěch Filip plánuje promluvit s prezidentem Milošem Zemanem o kauze šéfa CEFC a poradce prezidenta Jie Ťien-minga. Novinářům řekl, že se na případ údajně zadrženého byznysmena, o kterém nejsou bližší informace, dnes zeptal delegace čínské vládní strany, kterou přijal v Praze. Na nedomyšlenosti CEFC prý upozorňoval Hrad už dříve.

Filip uvedl, že nepotřebuje na tyto věci jezdit do Pekingu. "Položil jsem otázku, co je s předsedou CEFC, a vedoucí odboru střední a východní Evropy (mezinárodního oddělení čínské komunistické strany) mi odpověděl, že při každé spolupráci dojde k nějakému problému a ten je třeba řešit jenom spoluprací," uvedl. Předpokládá, že Čína k případu "zaujme nějaké stanovisko" pro své občany, je to ale věcí jejího suverénního rozhodování.

Poznamenal také, že upozorňoval ambasádu i prezidenta, že některé kroky CEFC se mu jeví z pohledu strategického partnerství nedomyšlené. "Nerad bych, abychom zatěžovali naše smlouvy a vztahy tím, že něco je větším problémem, než by v běžných obchodních vztazích mělo být," uvedl. Před dvěma lety uzavřená smlouva o strategickém partnerství umožňuje podle Filipa České republice mít velmi významné postavení uvnitř Evropy a zvyšuje její prestiž vůči ostatním členům EU, zejména vůči Německu, které o podobné postavení usilovalo také.

Spirála potíží CEFC aneb Jak Čína plíživě znárodňuje firmu Zemanova „ztraceného“ rádce

sinfin.digital