Finanční správa má využívat zajišťovací příkazy jen, když je to potřeba, vyzývá sněmovna

ČTK

ekb

Premiér Bohuslav Sobotka by měl přijmout opatření, aby finanční správa dodržovala rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a aby zajišťovací příkazy využívala jen v odůvodněných případech. Poslanecká sněmovna k tomu předsedu vlády vyzývá v usnesení, které schválila na návrh Martina Plíška z TOP 09.

Usnesení bylo přijato v rámci debaty o informaci premiéra ohledně opatření proti zneužívání zajišťovacích příkazů Finanční správou. Poslanci o tomto bodu začali debatovat ve středu, dnes jeho projednávání dokončili. Jeho zařazení na pořad navrhla TOP 09, podle níž tento instrument likviduje nevinné podnikatele.

Zajišťovací příkaz je nástroj, který finanční úřady mohou použít při boji s daňovými úniky. Jeho smyslem je, jak už dříve popsal soud, získat do úschovy částku, o které se správce daně domnívá, že bude odpovídat budoucí daňové povinnosti. Daňový řád však počítá s tím, že správce daně musí mít vážné a důvodné pochybnosti o tom, že by tato daňová povinnost byla bez použití zajištění po vyměření také zaplacena.

Kajínek na svobodě? Klíče od bytu bych mu nedal, možná to nezvládne, říká Janek Kroupa

sinfin.digital