Garantovaný základní příjem je lidské právo, evokuje mi to Star Trek, říká Christian Tod

Vystudoval ekonomii, ale zájem nakonec přivedl Rakušana Christiana Toda k tvorbě dokumentárních filmů. U toho posledního z nich, s názvem Oběd zdarma pro všechny, se filmařovy dosavadní životní dráhy protnuly. V případě zavedení nepodmíněného základního příjmu, který dokumentem popularizuje, by se Tod svému povolání mohl věnovat s ještě větší vervou a věří, že podobně by postupovali další lidé. Vymizení existenční nejistoty by údajně vedlo k rozvoji podnikavosti, nehledě na efektivnější fungování systému dávek a podpor. Ty by plošně nahradil právě takzvaný základní příjem. "V Německu a Rakousku by ho bylo možné zavést klidně hned," dodává Tod.

Ve svém dokumentu Oběd zdarma pro všechny, který se nedávno promítal v rámci festivalu Jeden svět, tvrdíte, že nepodmíněný příjem by nevedl ke ztrátě zájmu o práci. Co byste v případě jeho zavedení dělal vy?

To, co dělám nyní, tedy točil filmy. Měl bych ale větší existenční jistotu, a s ní i více možností se soustředit na to, co mě zajímá. Nemusel bych se každé dva roky strachovat při ucházení se o peníze na nový projekt, že je nezískám. Prostě by mi ubylo stresu. Ostatně filmařinu pro peníze stejně neděláte, obzvláště ne tu dokumentární.

Co bude s vaším účtem na Facebooku, až zemřete? Nezapomeňte ani na kryptoměny, právo je krátké

sinfin.digital