Gazdík pro INFO.CZ: Chování vlády bez důvěry je závažnější než samotná kauza Čapí hnízdo

Markéta Žižková

Hnutí STAN zorganizovalo ve středu setkání s TOP 09, lidovci, ODS, ČSSD i Piráty. A dohodlo se na dvou mimořádných setkáních sněmovny. Na jednom by se měly řešit personální čistky kabinetu v demisi, na druhém mantinely vlády obecně. „Nejde o konkrétní jména, jde o to, že to vidíme s Andrejem Babišem velmi rozdílně: já si narozdíl od něj nemyslím, že vláda, která si nezajistila většinu a důvěru ve sněmovně, je stejně plnohodnotná jako vláda s důvěrou poslanců. To je přece popření parlamentní demokracie. A je to z mého pohledu vážnější, než je kauza Čapí hnízdo, aniž bych ji jakkoliv zlehčoval,“ popisuje v rozhovoru pro INFO.CZ předseda STAN Petr Gazdík. Na tom, jak se přistupovat k vyjednávání o vládě, se ale partaje nedohodly. 

Ve středu ráno zorganizovalo hnutí STAN jednání se zástupci TOP 09, lidovců, ODS, ČSSD a Pirátů. Co je jeho hlavním výstupem?

Především jsme se takto všichni potkali poprvé a otevřeně si řekli svá stanoviska. Včetně toho, že na společném jmenovateli pro zahájení jednání o toleranci nové vlády se nedohodneme.

Co je ale podstatné, shodli jsme se v hodnocení situace. A dohodli se na vyvolání dvou mimořádných schůzích sněmovny - jedna by se měla zabývat personálními změnami, které provádí vláda bez důvěry, a druhá obecně mantinely toho, co by si už vláda bez důvěry dovolit neměla.

Z mého pohledu by taková vláda měla být vládou čistě provozní – nedělat koncepční změny, neodvolávat klíčové osoby ve státní správě.

Ministryně Dostálová pro INFO.CZ: Služební zákon jedu projednat do Bruselu, iniciativa šla od nás

sinfin.digital