H-System zničil až konkurz, říká zakladatel Smetka. Na prodeji pozemků prý vydělaly realitní skupiny

Vladan Gallistl

Martin Zeman

Společnost H-System se ještě dala zachránit, tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 její zakladatel Petr Smetka, který ji přivedl do krachu. „Skutečně ji zničil až konkurz,“ říká Smetka a dodává, že na prodejích pozemků společnosti vydělala celá řada realitních skupin.

Jak vnímáte, že se po letech do kauzy aktivně zapojili vysocí politici, konkrétně prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš? 

Musejí se k tomu postavit. Klienti to odnášejí, protože se kauza zpolitizovala už na samém počátku a neřešila se jen právně a obchodně. Všem politikům se to politizování hodilo. Jen se bojím, aby nad skutečnou chutí pomoci nepřevážila snaha tu pomoc regulovat podle oblíbenosti daného řešení u veřejnosti. I paní Marvanová (politička a právnička Hana Marvanová zastupuje menší část klientů ve sdružení Maják – pozn. aut.) měla dvojí roli, političky a právničky, a taky už musí přehodit myšlení a přijmout odpovědnost a nejen ponoukat své klienty k napadání všech. Pokud se klienti nespojí, a spojuje je škoda a náhrada škody, tak se ta pomoc rozplyne.

Vy byste se měl na náhradě škod podílet. Činíte tak?

Samozřejmě že měl. Mnohokrát jsem deklaroval, že nesu odpovědnost, že se projekt nedokončil. Podílím se a budu se podílet na náhradě škody, i když nesouhlasím s pojmenováním té náhrady jako náhrady za podvod. To jsem nikdy neměl v úmyslu.

sinfin.digital