Hamáček je v koutě, Babiš postupuje zjevně v tandemu s prezidentem, upozorňuje politolog

Rozuzlení aktuální šlamastiky, která souvisí se vznikem vlády a nominací Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, má v rukou především premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Na něm totiž záleží, která jména prezidentovi na jednotlivé ministerské posty navrhne. A pokud se rozhodne Pocheho nenominovat, prezident nemůže takový neexistující návrh odmítnout. V rozhovoru pro INFO.CZ na to upozorňuje politolog Ladislav Cabada. Svízel ale spočívá v tom, že se obě vládní formace v koaliční smlouvě zavazují k tomu, že si nebudou vzájemně do nominací mluvit.

Jinak řečeno: pokud je to Andrej Babiš, kdo má rozuzlení krize v rukou, je to také on, kdo porušil koaliční smlouvu ještě předtím, než vešla v platnost. „Prezident nemá podle české Ústavy možnost vetovat návrh ministra,“ připomíná v rozhovoru Cabada. Zároveň ale upozorňuje, že tady prezident Miloš Zeman postupuje v tandemu se jmenovaným předsedou vlády a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, který v sobotu na sociální sítě napsal, že návrh na jmenování Pocheho ministrem na Hrad nepřinese.

Svůj postup odůvodnil nejen odmítavým postojem prezidenta, ale také komunistů, jejichž předseda Vojtěch Filip řekl, že vznik vlády, jejíž součástí bude Poche, nebudou moci tolerovat. „Pokud ČSSD ustoupí, bude už definitivně jasné, že je její účast ve vládě jen zástěrkou pro vládnutí Andreje Babiše s parlamentní koalicí složenou z KSČM a SPD,“ uvažuje Cabada. A pokud sociální demokraté neustoupí, může to podle něj skončit krachem vyjednávání, což by také neznamenalo nic jiného, než že se Babiš urychleně vrátí k modelu vládnutí s KSČM a SPD.

Byl by to průlom, prezident si ještě nikdy právo vetovat ministra nevymohl, varuje expert

sinfin.digital