Hindls: Nebojovat tvrdě proti chorobě, abychom neublížili hospodářství, je ekonomický nesmysl

Ekonom Richard Hindls, který je od roku 2017 členem Národní rozpočtové rady, v rozhovoru pro INFO.CZ komentuje plány vlády na zmírnění ekonomických škod a podporu podnikatelů. Mimo jiné kritizuje podle něj extrémní úvahy o tom, že příliš razantními opatřeními proti koronaviru přibližujeme ekonomický rozvrat a že koncept potlačení nemoci, spočívající v rozsáhlých omezeních běžného i ekonomického života, přinese nakonec horší důsledky než nemoc sama.

 

Jak může vláda aspoň z části zamezit těm nejčernějším scénářům, pokud jde o ekonomickou krizi, která nás podle všeho čeká?

Zdraví a životy našich spoluobčanů jsou prvořadé. Náklady budou vysoké, to už je jisté. Povede to v blízké době nesporně i ke změně zákona o státním rozpočtu na rok 2020. Výrazné navýšení letošního rozpočtového schodku je už zřejmé, třebaže jeho výši v tuto chvíli ještě nejde příliš přesně odhadnout (ministryně financí v pondělí vládě navrhne zvýšení schváleného schodku ze 40 na 200 mld. - pozn. redakce). Ale reálně může jít až o nízké jednotky stovek miliard korun, závisí to na délce pandemie. Máme však jednu výhodu.

Jakou?

V porovnání s řadou jiných zemí vcházíme do nadcházející ekonomické krize s nízkým veřejným dluhem. I když bude samozřejmě záležet i na konkrétní situaci úrokových parametrů na finančních trzích, dosud nízký dluh a dobrý rating Česka jsou dobrým předpokladem pro pozdější financování dluhu. Takže Česko by nemělo mít vážnější problém si peníze půjčit.

Co konkrétně, prakticky, musí vláda dělat pro to, aby minimalizovala pád lidí do dluhů?

Paradigmatem je zažehnání pandemie. Tedy biomedicínské a epidemiologické řešení problému. Na délce a hloubce epidemie pak závisí finální ekonomický a sociální účet. V posledních dnech se ovšem objevují, i když naštěstí řídce, i extrémní úvahy o tom, že přespříliš razantními opatřeními proti koronaviru přibližujeme ekonomický rozvrat a že koncept potlačení nemoci, spočívající především v rozsáhlých a přísných omezeních běžného i ekonomického života, přinese nakonec horší důsledky než nemoc sama. Idea těch, kteří razí myšlenku nebojovat maximálně důsledně proti chorobě, abychom příliš neoslabili hospodářství, je ovšem ekonomický nesmysl.

Půr: Ekonomika nestojí nad záchranou lidského života. Popřeli bychom vývoj za posledních 100 let

sinfin.digital