Hlasování ČSSD o vládě začalo. Výsledek? „Bude to těsné,“ odhaduje Hamáček

ČTK

pav

Těsný výsledek zřejmě bude mít podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka výsledek vnitrostranického referenda sociální demokracie o vstupu do vlády s hnutím ANO. Hamáček to novinářům řekl po dnešním jednání se zástupci ČSSD v Moravskoslezském kraji. Uvedl, že z regionu ale odjede s dobrými pocity. Právě v moravskoslezské ČSSD je ale podle něj skupina příznivců i odpůrců podobná. Hlasování začalo dnes. První moravskoslezské organizace, v nichž se hlasovalo, vládu s ANO zřejmě podle prvních informací odmítly.

"Diskuse byla velmi otevřená, velmi přátelská a věcná, takže je to to, co jsem si sliboval," řekl Hamáček. Podle něj výsledek bude těsný, ale na jakou stranu se nakonec přikloní více straníků, tipovat nechtěl. "Jestli se dá na poslední chvíli ještě někdo přesvědčit, to nevím," uvedl šéf ČSSD. Diskusi v regionech ale považuje za svou povinnost.

Předseda moravskoslezských sociálních demokratů Tomáš Hanzel nechtěl spolustraníkům dávat doporučení, aby neovlivnil průběh hlasování. Míní, že nakonec v regionu převáží podpora vládě. Dodal ale, že rozumí hlasům proti vládě s hnutím ANO.

Mezi prvními v referendu hlasovali v Moravskoslezském kraji sociální demokraté v Bohumíně na Karvinsku. Tamní místní organizace má 73 členů. Její předseda Igor Bruzl novinářům před začátkem hlasování řekl, že předpokládá, že v Bohumíně vstup do vlády nepodpoří. "My jsme ten názor jasně deklarovali už dlouhou dobu i ústy starosty a senátora Petra Víchy, který je členem naší organizace," uvedl Bruzl. Podle něj to vyplývá i z debat s bohumínskými členy ČSSD.

sinfin.digital