Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Horáčkova firma dodávala zboží a služby i jiným nemocnicím. Na zakázkách získala 650 milionů

Horáčkova firma dodávala zboží a služby i jiným nemocnicím. Na zakázkách získala 650 milionů

Firma První chráněná dílna, kterou vlastní podnikatel Tomáš Horáček, obviněný v souvislosti s údajnými manipulacemi zakázek v některých pražských nemocnicích, získala za poslední dva roky na státních zakázkách 650 milionů korun. Uvedl to server iROZHLAS.cz. Od Nemocnice na Bulovce firma podle serveru od roku 2016 získala 25 zakázek v hodnotě 54 milionů korun.

Pro Bulovku firma dodávala například lékařské přístroje, zajišťovala také ochranu majetku a osob, dodávala i sanitní vozidla. Milionové kontrakty od nemocnice získaly podle serveru i další firmy napojené na Horáčka.

Podle iROZHLAS.cz dodává první chráněná dílna zboží a služby i dalším zdravotnickým zařízením, například Fakultní nemocnici v Plzni, nemocnici v Olomouci, Fakultní nemocnici Brno nebo Slezské nemocnici v Opavě. „Celkem lze od července 2016, odkdy musí státní instituce kontrakty zveřejňovat, dohledat přes 500 smluv za více než 650 milionů korun,“ uvedl server.

Napojení Horáčka na Nemocnici na Bulovce dlouhodobě kritizuje protikorupční organizace Transparency International (TI). V minulosti podle webu upozorňovala na netransparentnost tendrů a obcházení zákona o veřejných zakázkách. Podle analytika TI Milana Eibla se dílna neomezovala jen na tradiční dodávky, kdy je možné zapojit zdravotně postižené osoby, ale hlásila se do všech odvětví. Většinu zakázek pak prý dílna řešila formu subdodávek, zboží a služby dodávaly jiné společnosti.

První chráněná dílna bere od státu dotace na zaměstnávání lidí s postižením. Eibl serveru řekl, že podle staré legislativy měly všechny chráněné dílny u podlimitních zakázek při hodnocení nabídek patnáctiprocentní zvýhodnění. „Tím se z chráněné dílny stal jen chodící štempl, který zprostředkovával plnění pro standardní firmy,“ řekl analytik.

V souvislosti se manipulací s některými zakázkami čelí kromě Horáčka obvinění dalších osm lidí, mezi nimi je podle médií například šéf Nemocnice na Bulovce František Novák, bývalá ředitelka nemocnice Andrea Vrbovská nebo ředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák. Na Horáčka a Vrbovskou uvalil soud vazbu, zbylí obvinění jsou stíháni na svobodě.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1