Hrdinové, bestiální nacisté i zrádci z Československa. Připomeňte si operaci Anthropoid

Aneta Černá

Na jaře roku 2017 uplynulo 75 let od útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. INFO.CZ vás po dobu pěti měsíců letošního roku provázelo obdobím od přípravy útoku, přes jeho provedení až po úkryt parašutistů v kryptě kostela. Utekl vám? Nestihli jste si přečíst všechny díly? Teď vám je nabízíme všechny najednou. 

Heydricha měl původně zabít někdo jiný. Do přípravy nebezpečné mise zasáhlo zranění

3403039:article:true:true:true

V březnu 1939 Československo obsadily německé tanky a čeští vojáci přemítali, jak mohou dál bojovat proti nacismu. Mezi nimi byl i Jan Kubiš, Josef Gabčík a další budoucí parašutisté. Jejich cesta vedla za hranice. Ne proto, že by utíkali. Do vlasti se vrátili za dva roky. Vyzbrojení a s jasným cílem – odstranit kata českého národa, Reinharda Heydricha. Jejich cesta zpět domů vedla přes Británii. Naučili se tam orientovat v krajině i vrhat bomby, přestože neměli dostatek munice. První díl seriálů Anthropoid k 75. výročí operace se věnuje složité cestě parašutistů do Británie a zpět do vlasti.

Poskytly jídlo, kola i útěchu. 8 hrdinných rodin, které pomáhaly parašutistům

3414910:article:true:true:true

Zlo vítězí, když dobří lidé nedělají nic. A proto se stovky dobrých lidí rozhodly proti zlu bojovat. Reinhard Heydrich po svém nástupu do funkce zastupujícího říšského protektora od podzimu 1941 začal systematicky decimovat český odboj. Zbylí stateční chtěli zoufale odporovat, jejich možnosti ale byly omezené. Vše se změnilo 29. prosince 1941, když se ve středních Čechách snesli k zemi Jan Kubiš a Josef Gabčík, parašutisté operace Anthropoid. Čeští odbojáři je brali jako dar z nebes. Dokonce je označovali jako „silvestrovský dárek“ a příslib, že odboj stále žije. Další díl seriálu Anthropoid k 75. výročí operace se zaměřuje na hrdiny v českém odboji, kteří pomáhali parašutistům.

sinfin.digital