Hrozba povodní v Česku: Ve středních Čechách je místy 3. stupeň aktivity, lidé se museli evakuovat

ČTK

raz

V Zaječově na Berounsku byl dnes večer vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, v obci jsou rozvodněné dva potoky. Vedení obce evakuovalo obyvatele bydlící v blízkosti Jalového potoku, řekla ČTK starostka Irena Nezbedová. Další rozvodněné řeky jsou také na Příbramsku, třetí stupeň byl vyhlášený také na vodní nádrži v Obecnici, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Meteorologové vydali pro Příbramsko výstrahu před povodněmi s extrémním stupněm ohrožení. Druhý povodňový stupeň je vyhlášen také přímo v Příbrami na říčce Litavce.

Hasiči aktuálně zasahují také v Obecnici, kde čerpají vodu ze zaplavených domů a plní pytle pískem, aby uchránili dosud nezasažené domy. Voda ale již zasáhla několik desítek budov.

Druhý stupeň povodňové aktivity je i v Hořovicích na Berounsku. "Červený potok je na druhém stupni, máme svolanou povodňovou komisi. Na třetí se to pravděpodobně nedostane, takže lidem zatím nehrozí žádné nebezpečí," řekl ČTK starosta Hořovic Jiří Peřina. Výška hladiny je oproti odpoledni zhruba pětinásobná.

sinfin.digital