I malá země je velký spojenec, máte výjimečnou cenu, říká veterán US Army ve službách Čechů

Lenka Petrášová

Sloužil v době studené války coby americký voják v Německu. Učili jej veteráni z Vietnamu. Umí na lidech rychle poznat, zda mají tvrdé oči. A také umí dobře vysvětlit, proč jsou Američané, na rozdíl od jiných zemí, tak hrdí na své válečné veterány. Charles Dalcourt, šéf americké pobočky společnosti CSG (Czechoslovak Group), přijel do Bratislavy na Globsec a INFO.CZ poskytl exkluzivní rozhovor. Česká republika má podle něj nenahraditelné místo v diplomacii, a z jeho úst to rozhodně nezní jako fráze. Vzhledem ke svým zkušenostem moc dobře ví, proč to říká.

Kdy jste se rozhodl stát se vojákem? Byl to váš dětský sen?

Na rozdíl od jiných má vůle sloužit neměla původ v dětském přání či snění. Rozhodl jsem se pro vstup do armády v posledním roce na střední škole, a to ze dvou důvodů: za prvé jsem chtěl opustit prostředí, v němž jsem vyrůstal. A za druhé jsem si chtěl otevřít dveře a mít větší příležitost v životě uspět – dosáhnout toho, na co skutečně mám.

Přihlásil jsem se proto do programu služby v armádě s odloženým nástupem, bylo mi sedmnáct let. Po maturitě jsem okamžitě nastoupil do výcviku a potom přišlo mé první služební místo v německém Bambergu, kde jsem sloužil jako zásobovač.

To pro vás musela být velká změna…

Ano, obrovská. Pocházím z Baton Rouge v Louisianě a ocitl jsem se v evropském městě s kvetoucí kulturou. Byl jsem nadšen chováním lidí i jejich vztahem k umění a literatuře.

Ale byla to také služba na vrcholu studené války. Naše armáda se ještě vzpamatovávala po zkušenosti z Vietnamu. Sloužil jsem pod veterány této války, kteří byli tvrdí, ale také pečující. Rychle jsem dospěl a díky armádě si uvědomil, co bych mohl a chtěl dosáhnout. Také jsem získal k armádě ještě větší respekt a stal jsem se oddaný jejímu poslání.

Jako jediní v Evropě komerčně létají s vrtulníky Black Hawk a tvrdí: „Jde o nepřekonanou klasiku“

sinfin.digital