Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Jak by to pochopila ta hloupá masa? Ptali se filmařky, která točila o střetu evropské a muslimské kultury

Jak by to pochopila ta hloupá masa? Ptali se filmařky, která točila o střetu evropské a muslimské kultury

Za svůj scénář k filmu Jako v ráji o střetu evropské a muslimské kultury získala režisérka a scénáristka Lucia Klein Svoboda skvělé reakce odborné veřejnosti i hlavní cenu Filmové nadace. To, co od Státního fondu kinematografie nezískala, bylo dost možná to nejdůležitější. Peníze na vznik filmu. „Řekli mi, že k problematice nemáme ten správný přístup a vyjádřili obavy, ´jak by to pochopila ta hloupá masa,´“ říká nyní pro INFO.CZ režisérka.

Dvě rozdílné kultury a čtyři středoevropské země. To je hlavní rámec scénáře k filmu Jako v ráji režisérky Lucie Klein Svobody, který loni v Karlových Varech získal hlavní cenu Filmové nadace. Na střet křesťanské a muslimské kultury, který v posledních letech rezonuje v celém evropském prostoru, se film dívá prizmatem čtyř milostných příběhů ze čtyř zemí Visegrádu – Slovenska, Maďarska, Polska a České republiky.

Své příznivce si Kleinové scénář našel rychle. „Tento film má potenciál zasáhnout celý kontinent,“ doporučil jej třeba předseda Filmové nadace Ivo Mathé. Odpůrci se však nalezli zrovna tak. Podle režisérky a scénáristky mezi ně například patří například Státní fond kinematografie, který autorům odepřel finanční podporu.

„Komise Státního fondu kinematografie usoudila, že k problematice nemáme ´správný‘ přístup a vyjádřila obavy, ´jak toto závažné téma pochopí ta hloupá masa´,“ vysvětluje nyní Svoboda, která se společně se svým manželem Petrem Klein Svobodou film rozhodla přesto natočit s využitím soukromých zdrojů. „Fond by nás prý podpořil jen tehdy, pokud bych to celé přepsala, neboť lidi je třeba vychovávat. My se ale na rozdíl od nich domníváme, že lidé hloupí nejsou.“

Svobodovi se nyní alespoň část peněz nyní snaží sehnat prostřednictvím crowdfundingové kampaně mezi lidmi.

I přes kontroverzní téma nejde u Jako v ráji o prvoplánový scénář; o jednu z narací, které s oblibou využívají třeba některé politické strany a hnutí. „Při práci na scénáři jsme zapojili několik expertů na islám z evropské akademické obce,“ vysvětluje režisérka s doktorátem ze sociálních věd.

Manželé Lucie a Petra Klein Svobodovi již spolu dříve do světových kin uvedli celovečerní film Pirko, který se rovněž věnoval choulostivému sociálnímu tématu - násilné prostituci a dětí z dětských domovů.

 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1