Jde do tuhého, první sociální demokraté začnou v referendu hlasovat o vládě s Babišem

ČTK

lup

Členové sociální demokracie dnes začnou v referendu rozhodovat o tom, zda se jejich strana zapojí do menšinové vlády s hnutím ANO. Společný kabinet by ve Sněmovně tolerovali komunisté. Referendum se bude konat na schůzích téměř 1100 místních organizací strany. Vedení ČSSD očekává výsledky s napětím, velká část sociálních demokratů totiž předjednanou spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše ostře kritizuje. Právo vyjádřit se bude mít více než 17 500 straníků. Referendum potrvá do 14. června, výsledky mají být známy o den později.

Vedení strany se svých členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení. Hlasování bude tajné, hlasovat se bude na schůzích místních organizací. Mezi prvními se sejdou sociální demokraté v Praze 6 nebo v Bohumíně na Karvinsku.

Kvůli kontrole se hlasovací lístky, které jsou opatřeny bezpečnostními prvky proti kopírování, budou sčítat dvakrát. Nejprve budou spočítány přímo v místní organizaci. Odtud se výsledky odešlou elektronicky do centrály. Následně se hlasovací lístky sečtou znovu v Lidovém domě v Praze.

Strategii sociálních demokratů nerozumím. Udělali ze sebe kašpary, říká Pirát Ferjenčík

sinfin.digital