"Jde se špatně, máme strach." Horníci ve Stonavě se vrací poprvé od tragédie do práce

ČTK

urm

Horníci Dolu ČSM ve Stonavě na Karvinsku se dnes poprvé od tragického výbuchu metanu z minulého čtvrtka vrátili do práce. O svých pocitech příliš mluvit nechtěli, někteří ale přiznali, že do práce přichází s větším strachem než jindy. Před dolem stále hoří desítky svíček, kterými lidé uctili památku obětí důlního neštěstí. Horníci k nim dnes ráno přidali další. Neštěstí před týdnem nepřežilo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset bylo zraněno, dva stále zůstávají v péči popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě.

"Do práce se jde špatně, je to tragédie. Člověk sem víceméně s tím rizikem chodí," řekl jeden z příchozích horníků. Přiznal, že už i uvažoval o změně zaměstnání. Vše podle něj ukáže budoucnost.

"Je to takový nepříjemný pocit, každý má strach. Uvidíme, co bude dneska," uvedl další z pracovníků ranní směny. Všichni o čtvrtečním výbuchu hovoří jako o obrovské tragédii. "Je to těžká práce. Nemám slov, je to těžké. Havíři sfárají a nevědí, jestli vyfárají," připomněl další z horníků každodenní riziko, s nímž vstupují do podzemí.

Obnovení těžby potvrdil i mluvčí OKD Ivo Čelechovský. "Těžba byla obnovena, v té první vlně nastoupilo do práce tady na Dole ČSM Sever 370 zaměstnanců. V průběhu dne se tady vystřídá dalších asi 600 lidí, protože u nás je šestisměnný provoz. Provoz na Dole ČSM byl dnešním dnem normálně obnoven," řekl Čelechovský. Podle něj se v podzemí stále pracuje na dotěsňování hrází.

"To znamená, že záchranáři v podzemí skutečně ještě dělají poslední práce proto, aby ty hráze byly pevné. V následujících dnech a týdnech se zde budou prostřednictvím sond odebírat vzorky, které budou následně vyhodnocovány. Teprve pak bude možno hráze otevřít, a to na základě povolení obvodního báňského úřadu a dělat další práce na rekognoskaci terénu a pak teprve bude možno na povrch přenést ostatky těch zbývajících devíti horníků," řekl Čelechovský. Podle něj je vše určitě otázkou několika týdnů.

Stav horníka zraněného při výbuchu v dole ČSM se nemění. Zůstává kritický

sinfin.digital