Jedna rána nebo kop navíc a už jsem tu nemusel být. Číšník promluvil o brutálním útoku Nizozemců

ČTK

Blesk.cz

luš

Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být, řekl novinářům pětatřicetiletý číšník, kterého na konci dubna napadla skupina Nizozemců v centru Prahy. Poté, co ho útočníci mimo jiné kopali do hlavy, skončil v nemocnici s otřesem mozku a krvácením do mozku, zlomenými obličejovými kostmi a poraněným okem. Muž to dnes řekl novinářům na tiskové konferenci.

Incident se stal 21. dubna u obchodního centra Quadrio. Číšník skupinu sedmi mužů upozornil na to, že na zahrádce restaurace nemohou popíjet vlastní alkohol. Útočníci ho povalili na zem, začali ho bít pěstmi a kopali do něj. Poté, co zůstal bezvládně ležet na zemi, z místa utekli.

Muž před novináři vystoupil ve slunečních brýlích, právě kvůli poraněnému oku. Vidí mlhavě, doufá ale, že se mu zrak vrátí úplně. „Bylo to jen o vlásek. Jedna rána, jeden kop navíc, a už jsem tu nemusel být,“ řekl muž. Zároveň poděkoval lékařům a blízkým, kteří se o něj v posledních týdnech starali.

V nemocnici se napadený muž probral po dvou nebo třech dnech. Prodělal dvě operace, domů ho lékaři propustili minulý týden. „Zatím mě nečeká žádná další operace, zůstávám na pozorování,“ řekl novinářům.

Muž se prý cítí o něco lépe, neví ale, kdy se vrátí do práce. „To teď nevědí ani lékaři,“ řekl. Kdyby dnes nastala podobná situace, zachoval by se prý stejně. „I když úplně stejně asi ne. Nejsem stoprocentní, jako jsem býval, a do smrti už asi nikdy nebudu,“ dodal muž.

„Utrpěl velmi závažné poranění (...), v průběhu trestního řízení se bude vyúčtovat bolestné, ztížené společenské uplatnění. Oni tomu člověku opravdu zničili život,“ řekl číšníkův právník Michal Marini. Útočníci podle něho napadeného nijak nekontaktovali, ani se mu neomluvili.

sinfin.digital