Jednání o vládě: daně i karenční doba vyřešeny. Má smysl se sejít i ve čtvrtek, shodly se ANO a ČSSD

Navzdory očekáváním večerní schůzka předáků sociálních demokratů a zástupců hnutí ANO podstatný průlom do vývoje nepřinesla. Dojednaný je zřejmě kompromis ohledně daní i karenční doby, ale zbývají personálie. A cokoli podstatného v hnutí ANO musí stvrdit jeho předseda Andrej Babiš, který si vzal minulý týden čas na rozmyšlenou a odjel na několikadenní dovolenou. Vrátit se má v průběhu čtvrtka, kdy se uskuteční finální schůzka, která rozhodne o tom, zda se dvě zmíněné strany dohodnou na společné vládě. Naplánována je na 20:00.

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek před středečním večerním jednáním řekl, že tato schůzka je teprve zahřívacím kolem. „Vše podstatné musí zítra posvětit náš předseda,“ pravil už před jednáním, které začalo v Lidovém domě ve 20:30.

Po dnešku je zřejmě shoda na programu – včetně dosud sporných daní a rušení karenční doby, ačkoli podrobnosti nejsou známé a můžou být ještě předmětem dalších diskuzí. „U karenční doby jsme se dohodli na nějaké variantě kompromisní... Možná jsme nějaké řešení nakousli, ještě ho chvilku necháme,“ řekl Richard brabec z hnutí ANO.

Klíčový spor se ale vede jinde: sociální demokraté požadují pět ministerských křesel včetně vnitra nebo financí. Hnutí ANO jim ale nabízí pouze čtyři. A Andrej Babiš stále váhá, zda má sociálním demokratům vyjít vstříc.

Andrt z ČSSD: Hamáček se Zimolou nemluví stejným jazykem, na sjezdu můžou přijít o mandát

sinfin.digital