Jednání o vládě: Zeman přijme Okamuru, hnutí ANO bude řešit, zdá kabinet o SPD a KSČM opřít

ČTK

lup

Vyjednávání o sestavení vlády dnes bude pokračovat zasedáním vedení hnutí ANO, za prezidentem Milošem Zemanem přijede předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Na zámku v Lánech budou hovořit o případném vzniku menšinového kabinetu předsedy hnutí ANO Andreje Babiše za podpory SPD a KSČM.

Vyjednávání o vzniku takové vlády Babišovi doporučil Zeman na úterní schůzce. Reagoval tak na krach jednání o vládě tvořené ANO a ČSSD a podporované komunisty. Předseda KSČM Vojtěch Filip po středečním setkání s prezidentem řekl, že komunisté s ANO a SPD o spolupráci jednat budou. Vznik podobného kabinetu ale kritizují další parlamentní strany.

Výhrady ke spolupráci s SPD má i část poslaneckého klubu ANO. O dalším postupu ANO se bude vedení strany dnes radit na zasedání stranického předsednictva a výboru. Babiš zatím neřekl, zda se bude Zemanovou radou řídit.

O schůzku s prezidentem požádali i zástupci dalších sněmovních stran. Příští týden by s ním měli jednat zástupci ODS, lidovců a Pirátů.

sinfin.digital