Jermanová pro INFO.CZ: Předčasných voleb se nebojíme, zahraniční mise vládu nepoloží

Markéta Žižková

Předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi se podaří přesvědčit členskou základnu o tom, že vstup do vlády s hnutím ANO je dobré rozhodnutí. Je o tom alespoň přesvědčena středočeská hejtmanka a místopředsedkyně ANO Jaroslava Pokorná Jermanová. Vyjednávání komplikují komunisté s požadavky v zahraniční politice. „Postoj KSČM k zahraničním vojenským misím je konstantní. Jsem přesvědčena, že na tom vláda neztroskotá,“ tvrdí Jermanová. Na řadu ale může přijít i plán B. „Nebojíme se předčasných voleb,“ říká politička.

V pondělí odstartovalo v ČSSD referendum o vládní spolupráci s hnutím ANO. Máte představu, jak dopadne?

Jsem přesvědčena, že pro ČSSD je to zlomový krok. Když do vlády nevstoupí, u voličů je to určitě poškodí a budou padat dál k hranici 5 procent. Já jsem přesvědčena, že to bude velmi úspěšná vláda. Navíc pokud by vztahy ve vládní koalici mezi ČSSD a ANO byly tak dobré, jako jsou ve Středočeském kraji. Věřím Honzovi Hamáčkovi, že se mu podaří přesvědčit členskou základnu a alespoň částečně ČSSD spojit, má to ale velmi těžké.

Jaká je nálada ve straně ohledně hlasování sociálních demokratů?

V hnutí ANO jisté napětí je. V poslaneckém klubu je mnoho nových, politikou nepoznamenaných tváří a někteří jsou ze situace zklamaní. Vidí, jaké se hrají hry. Ale také nás čekají komunální volby. Práce máme dost, nemáme zas tolik času přemýšlet v módu „jestli“ a „co když“.

Brabec pro INFO.CZ: Další působení ve vládě? Jistý si není nikdo, s ČSSD se teď spolupracuje lépe

sinfin.digital