„Jestli něco bytostně nesnášela, tak to bylo bezpráví a zbabělost.“ Přátelé a známí se rozloučili s Dagmar Burešovou

ČTK

mst

Noblesa, statečnost a spravedlnost - tak by se dal podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského shrnout život advokátky a první polistopadové ministryně spravedlnosti Dagmar Burešové. Rychetský to uvedl při projevu v zaplněné obřadní síni strašnického krematoria, kde se dnes její známí a rodina se zesnulou právničkou rozloučili.

Burešová zemřela koncem června po dlouhé nemoci ve věku 88 let. Na její pohřeb jí přišli vzdát čest advokáti, soudci, někteří z jejích kolegů z politiky, ale také Junáci, protože právnička byla velkou příznivkyní skautingu a po jeho obnovení se stala starostkou Českého Junáka.

Za totality byla Burešová statečnou obhájkyní disidentů a lidí nepohodlných režimu, například spisovatele Milana Kundery nebo matky studenta Jana Palacha. „Neohroženě prosazovala, aby se nemožné stalo možným,“ řekl k tomu Rychetský, který se s Burešovou řadu let přátelil. „Jestli něco bytostně nesnášela, tak to bylo bezpráví a zbabělost. Sama byla neuvěřitelně statečná, ale tím svým distingovaným způsobem, že to nepůsobilo ani tak hrdinsky, jako samozřejmě a noblesně,“ pokračoval.

Babiš Malou obětoval a náhradník je jen dočasný, hlasování o vládě by se mělo odložit, říká Pospíšil

sinfin.digital