„Jsme na řadě." Zeman předpovídá teroristický útok v Česku. Co si o tom myslí tajné služby?

Blesk.cz

Prezident Miloš Zeman už před víc než rokem řekl, že k teroristickému útoku v Česku zkrátka dojde. Otázkou podle něj je jen to, kdy se tak stane. Na této myšlence stále trvá. Ostatně teroristicky útok v Berlíně „věštil“ už o několik měsíců dřív.


„Skoro bych si tipnul, že další útoky proběhnout v Londýně, Berlíně a možná i v některých dalších zemích, které jsou pro teroristy zajímavější než malá Česká republika,“ řekl prezident Zeman před víž než rokem. Zároveň ale také tvrdil, že není otázkou, zda Česko čeká teroristický útok, ale kdy se stane.

Podívejte se na celý rozhovor s Milošem Zemanem


Na otázku moderátora Davida Vaníčka, zda je prezident stále přesvědčený, že k teroristickému útoku v Česku dojde, Miloš Zeman odpověděl: „Samozřejmě že ano – jsme na řadě.“

„Kdybyste četl zprávy tajných služeb, tak vám toto řekne v podstatě každá z těchto zpráv,“ zmínil prezident. Více z jeho rozhovoru na webu Blesku. 

Co na to říkají tajné služby?

Mluvčí BIS Jan Šubert se k varování prezidenta Zemana nechtěl vyjadřovat. Odůvodnil to tím, že zpravodajským službám nepřísluší komentovat výroky hlavy státu.

Bezpečnostní informační služba nicméně žádnými informacemi o tom, že by Česku hrozilo bezprostřední nebezpečí teroristického útoku, nedisponuje. „České republice hrozí trvalé potencionální riziko teroristického útoku,“ upřesnil Šubert pro INFO.cz.  

„Vyplývá to z toho, že jsme členy široké mezinárodní protiteroristické organizace, že jsme příslušníci euroatlantické civilizace, že jsme členy NATO a spojenci USA. Nemáme ale informaci, že by nám hrozilo nějaké okamžité bezprostřední nebezpečí. Že by nám hrozil okamžitý bezprostřední teroristický útok,“ zdůraznil mluvčí BIS.  

sinfin.digital