Jsme tu pro nemoci, na které se z 90 % umírá, říká ředitel zvláštní vojenské nemocnice

Robert Břešťan

Hlídacípes.org

Od běžné nemocnice se ta speciální vojenská v Těchoníně v Orlických horách liší na první pohled – je obehnána plotem s ostnatým drátem a přístup do ní podléhá přísné kontrole. Jiná je nemocnice i na pohled druhý…

Budova, která slouží pro izolaci pacientů s nakažlivými smrtelnými chorobami, je odlitá z jednoho kusu betonu, její stěny jsou plynotěsné, nejsou zde spáry.

Uvnitř je podtlak a filtrace vzduchu, všechny odpady se ošetřují ohřevem, pevný odpad se spaluje na místě, personál má speciální ochranné pomůcky a prochází dekontaminací.

„Smyslem našeho zařízení je zastavit šíření infekce smrtelných nakažlivých chorob, podchytit první případy a umístit je v karanténě a v izolaci. Pokud se to nepodaří, je to už celorepublikový problém,“ říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org ředitel nemocnice Michal Kroča, původní profesí vědec, nyní voják z povolání v hodnosti podplukovníka.

Pokud by byl někdo v Česku zasažen třeba látkou novičok, která se v poslední době ve světě nechvalně proslavila, léčil by se u vás?

Rozhodně ne. My jsme zařízení, které není určeno k léčbě otrav chemickými látkami, jsme tu kvůli zvláště nebezpečným infekčním nákazám, kde je vyžadována izolace pacienta od okolí. Cílem je zabránit dalšímu šíření onemocnění, které je vysoce rizikové pro populaci. U chemických látek žádná další nákaza nehrozí, takže by se léčil ve standardním zdravotnickém zařízení.

Pro vás je tedy zásadní kritérium to, že musí jít nejen o smrtelnou, ale navíc o mezi lidmi přenosnou nákazu…

Hospitalizace v našem zařízení se týká potenciálních onemocnění, která jsou přenosná z člověka na člověka a proti nimž nemáme účinnou vakcinaci a třeba dostupnou léčbu a je tam míra úmrtnosti podle typu onemocnění od deseti až do devadesáti procent.

sinfin.digital