Jsme vždy dva kroky před nařízením vlády, zní z domovů pro seniory. Zatím situaci zvládají

Navzdory ostré kritice předsedkyně zdravotnických odborů Dagmar Žitnikové, dle které v domovech pro seniory zoufale chybí zdravotnické pomůcky, se situace v terénu nejeví zase tak černě. Otázka ovšem je, zda budou tato zařízení schopna adekvátně fungovat v situaci, kdy se u jejich klientů nebo zaměstnanců potvrdí nákaza koronavirem. Domov pro seniory v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kde jsou nakaženi téměř všichni pacienti a polovina personálu, nabádá k opatrnosti.

V reakci na výroky Žitnikové jsme oslovili asi dvacet ředitelů či ředitelek domovů pro seniory napříč republikou. Kromě otázek směřujících k vybavenosti ochrannými pomůckami jsme se jich ptali také na to, zda jsou schopni v případě, že se u nich nákaza objeví, postupovat podle doporučení resortu zdravotnictví. Ministerstvo po nich mimo jiné chce, aby dvakrát za den měřili teplotu svým klientům, což se dá asi zvládnout. Horší už to je s doporučením, aby pro izolaci osob podezřelých nebo potvrzených z nákazy bylo vyčleněno deset procent z celkové lůžkové kapacity zařízení.

Například ředitelka Domů pro seniory Wagnerka v Českém Krumlově, Hana Dufková, na otázku, zda je v jejich možnostech dodržovat doporučení ministerstva zdravotnictví v případě, že se u nich objeví pozitivní nález na koronavir, odpověděla stručně a jasně: „Ne.“ Jde přitom o zařízení, které má 64 klientů a 40 zaměstnanců. „Personálně jsme na tom zatím dobře,“ říká. Klíčové v její odpovědi bude nejspíš slůvko „zatím.“ Klienty dle jejích slov v danou chvíli netestují. „Pouze sledujeme jejich zdravotní stav, dvakrát denně jim měříme teploty, vše dle požadavků nadřízených orgánů,“ vysvětluje.

Holec: Pusťte Kalouska na finance a i koronavir bude vypadat jako rýmička

sinfin.digital