Kajínkův návrat bude těžký. Když ho zavřeli, stálo pivo šest korun a internet byl v plenkách

Aneta Bednářová

Naposledy byl na svobodě v roce 1994. V té době byla Česká republika mladým státem, pivo stálo šest korun a o facebooku nebo tabletech nikdo nesnil ani v nejdivočejších snech. Nyní se na doživotí odsouzený vrah Jiří Kajínek dostane opět na svobodu – prezident Miloš Zeman řekl, že ho omilostní. Jaký bude jeho střet s dnešní realitou, novými technologiemi a úřady?

Jiří Kajínek měl v roce 1994 za sebou bohatou kriminální minulost zlodějíčka, který se vloupával do chat a bytů. Na začátku 90. let na něj ale padlo mnohem závažnější obvinění z vraždy podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, které několika ranami zastřelil 30. května 1993 u plzeňské věznice Bory. Policie ho zatkla v únoru 1994 a díky svědectví přeživšího svědka Vojtěcha Pokoše dostal Kajínek doživotí. Ve vězení je už 23 let, pokud nepočítáme měsíc a půl v roce 2000, když byl na útěku.

Miloš Zeman byl v roce 1994 předsedou ČSSD a právě se radoval z narození dcery Kateřiny. Nyní potvrdil, že chce Kajínkovi udělit milost.

Zeman pustil vraha, aby zakryl své problémy. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital