Kalamita na D1: Dálnice nebyla připravená na zimu, tvrdí Běhounek. Řidiči čekali v kolonách i 14 hodin

ČTK

luš

Dálnice D1 na Vysočině je i ve čtvrtek sjízdná jen s velkými problémy, řidiči stále čekají v dlouhých kolonách ve směru na Prahu i na Brno. Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) dnes po jednání pracovní skupiny Doprava řekl, že kolaps provozu způsobila nepřipravenost modernizovaného úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem na zimní podmínky. Kraj pošle ministrovi dopravy Danu Ťokovi (za ANO) dopis požadující posunutí svodidel a další úpravy v úseku mezi 90. a 104. kilometrem dálnice.

„Myslím si, že je to nepřipravenost Ředitelství dálnic a dálnic a ministerstva dopravy, jinak to vyjádřit nemůžu,“ řekl hejtman. Dálnici po středečním silném sněžení blokovaly kamiony, pro které nejsou podle hejtmana na dálnici patřičné odstavné plochy. Někteří řidiči na dálnici stáli kvůli povinné přestávce. Policisté je museli budit, aby odjeli.

Podle hejtmana kraj opakovaně upozorňoval, že úsek je v zimním období problematický i bez zúžení vyvolaného opravami dálnice. Stavební práce podle něho v tuto chvíli stojí a bylo by možné úsek upravit. „V tuto chvíli tam neprojede ani motorka, která by byla schopná potom navádět jednotlivé sypače,“ řekl Běhounek.

Je neuvěřitelný, že slovo vlast zapáchá fašismem. Za mávání vlajkou vás jednou zavřou, říká Landa

sinfin.digital