Kandidát na šéfa KDU-ČSL Jurečka: Chci mluvit o klimatické změně, je zásadní pro život našich dětí

Markéta Žižková

Dosavadní první místopředseda lidovců Marian Jurečka se přihlásil k tomu, že chce usilovat o vedoucí post. Předsedou se chce stát na základě několikaměsíčního rozmýšlení. Zaměřit se chce na tradiční témata, ale i nové oblasti. „Chtěl bych zdvihnout palčivá témata, která zůstávají trochou stranou zájmu, i když jsou naprosto zásadní pro budoucnost. To je otázka zvládnutí klimatické změny, reakce na ni, aby to byla dostatečná priorita státu i obecně společnosti. Pokud tu chceme mít život i pro naše děti a vnoučata, tak musíme začít brát některé věci vážně,“ říká Jurečka v rozhovoru pro INFO.CZ. Jak chce nalákat nové voliče? A bude bojovat za propojování s dalšími středopravými stranami? 

Proč jste se rozhodl kandidovat na předsedu KDU-ČSL?

Byla za tím diskuse s mnoha lidmi uvnitř KDU-ČSL i mimo, z různých oborů podnikatelské i nepodnikatelské sféry. Já jsem se s nimi radil, zda moje kandidatura a mé schopnosti mohou pomoct KDU-ČSL, pokud bych byl v pozici předsedy. Diskutovali jsme o tom samozřejmě i doma s rodinou.

A nakonec jsem dospěl k rozhodnutí, že nabídnu delegátům svou kandidaturu a bude to na jejich zvážení.

Představovali pro vás nějaký impuls i další kandidáti na vedoucí pozici: předseda poslaneckého klubu Jan Bartošek a poslanec Marek Výborný?

Zásadní roli zveřejnění jejich kandidatury nehrálo. Já jsem nad svým rozhodnutím vedl rozhovory zhruba poslední čtyři měsíce. To, zda se oni přihlásí, nebo ne, pro mě nebylo klíčové. Kdybych v diskusích naznal, že mi většina lidí říká, že nemůžu mít žádnou pozitivní nabídku pro KDU-ČSL, tak bych do kandidatury nešel bez ohledu na protikandidáty. Není to pro mě žádné dobývání osobního kariérního cíle. To nemám zapotřebí.

Novým šéfem KDU-ČSL chce být i exministr zemědělství Jurečka. Zatím má dva soupeře

sinfin.digital