Kauza Gorila v Česku: Bývalý šéf slovenské kontrarozvědky založil v Praze neprůhledné sdružení

Jan Hrbáček

Slovenskem opět hýbe politická aféra s názvem Gorila. Nahrávky z ní usvědčily spolumajitele skupiny Penta Jaroslava Haščáka ze lži. Ve víru událostí u našeho slovenského souseda poněkud zapadla informace, že jeden z aktérů Gorily se angažoval i v České republice. Ľubomír Arpáš byl v minulosti příslušníkem Slovenské informační služby. Po odchodu z ní pracoval na Slovensku pro Pentu. Arpáš v Praze založil před několika lety zájmové sdružení Czech and Slovak Investmen Corporation. Informace o sdružení jsou velmi zastřené a není jasné, čí zájmy mělo v Praze zastupovat.

K čemu mělo sloužit záhadné zájmové sdružení Czech and Slovak Investmen Corporation z centra Prahy, které zakládal bývalý důstojník slovenské tajné služby, jenž po odchodu ze státních služeb začal pracovat pro skupinu Penta a zároveň mu slovenská média přisuzují podstatnou účast na takzvané kauze Gorila?

V lednu 2014 bylo na pražském obchodním soudu zapsáno zájmové sdružení právnických osob Czech and Slovak Investmen Corporation. Členem statutárního orgánu se stal bývalý vysoký důstojník Slovenské informační služby a jeden z aktérů slovenské Gorily Ľubomír Arpáš. Sdružení se usadilo na adrese V jirchářích 195/2, v pražském Novém Městě.

Zájmové sdružení právnických osob je forma právnické osoby podle dřívějšího českého občanského zákoníku, kterou vytvářely jiné právnické osoby za účelem ochrany svých zájmů nebo pro dosažení jiného cíle, například výdělečného. Tato sdružení existují i nadále, ačkoli od roku 2014 již nemohou nová vznikat.

Klicperová: V Sýrii řádí nový džihád. Kradou a vraždí, viděla jsem plakat staré chlapy

sinfin.digital