Kauza Pitomio: Okamurovou přezdívkou se bude zabývat Ústavní soud

Info.cz

Sporem místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury (SPD) s vydavatelstvím Czech News Center kvůli přezdívce Pitomio se bude ještě zabývat Ústavní soud (ÚS). Počátkem července obdržel Okamurovu stížnost, jako soudce zpravodaj ji podle rozvrhu práce dostal na starost předseda soudu Pavel Rychetský.

Vydavatelství se muselo na webu omluvit za dva články časopisu Reflex z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Okamura letos neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS), ústavní stížnost tedy představuje poslední mimořádný opravný prostředek.

NS ve svém rozhodnutí uvedl, že na zkomolení jména a jeho spojení s hanlivým výrazem je nutné pohlížet podobně jako na kreslenou karikaturu, která zveličuje, přehání a ironizuje, jen místo jména pracuje s podobou. Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze přiměřenosti, je přípustná. Politici navíc musí projevit vyšší stupeň tolerance než lidé mimo veřejný prostor.

Babiš a Zeman jsou děti štěstěny, bujará léta ale končí a hlavní nepřítel je Trump, tvrdí ekonom

sinfin.digital