Každý šestý kontrolovaný cizinec v Česku pracuje nelegálně. Firmám za to hrozí milionové pokuty

ČTK

lup

Celníci a policisté minulý týden při celostátní kontrole odhalili 122 nelegálně zaměstnaných cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Z kontrolovaných 719 pracujících cizinců to byl každý šestý. Cizinci i majitelé firem, u nichž pracovali, jsou podezřelí z porušení zákona o zaměstnanosti. Zaměstnavatelům za to hrozí sankce až deset milionů korun. Informační povinnost k úřadu práce nesplnili zaměstnavatelé tří čtvrtin kontrolovaných cizinců.

"Zjištěná porušení vybraných ustanovení zákona o zaměstnanosti budou jednotlivými celními úřady postoupena k dalšímu řízení na místně příslušné Oblastní inspektoráty práce," doplnila mluvčí generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Kontrola se zaměřila na subdodavatele automobilového průmyslu.

Nejvíce podezření na nelegální práci cizinců ze zemí mimo EU kontrola zjistila v Libereckém, Karlovarském, Královéhradeckém kraji a v Praze. Informační povinnost nedodrželi zejména zaměstnavatelé na Plzeňsku.

Začneme žalovat šmejdské boty, rozpadající se oblečení a ošizené jídlo. Hromadné žaloby jako zbraň hromadného ničení šuntů

sinfin.digital