Kdy Zeman oznámí, zda bude znovu kandidovat? Známe konkrétní datum

Vendula Stadlerová

S rozhodnutím, jestli se o svůj úřad bude znovu ucházet nebo odejde do politického důchodu, napíná prezident Miloš Zeman veřejnost už dlouho. Dnem, kdy by měl vystoupit a říct, jak se rozmyslel, má být pátek 10. března.

„Datum potvrdíme s dostatečným předstihem. V současné době plánujeme tiskovou konferenci na pátek 10. března,“ potvrdil pro INFO.CZ mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Oznámení případné kandidatury v jarním termínu avizoval Hrad už před časem.

Pokud by se rozhodl znovu oslovit voliče, čekala by Zemana kampaň stejně jako jeho soupeře. Navrhnout ho může skupina alespoň 20 poslanců nebo deseti senátorů. Jinak by podle ústavy jeho tým musel znovu posbírat 50 tisíc podpisů pod petici, aby se voleb mohl zúčastnit.

Ve volbách v roce 2013 byl Zeman s předstihem prvním ze všech uchazečů o post hlavy státu, který ministerstvu vnitra petici dodal.

Vstupenka k volbám

Stranickou podporu by prezident mohl získat například od ČSSD. Strana jméno svého oficiálního kandidáta do klání o Hrad prozradí až po březnovém sjezdu. Řada sociálních demokratů podporu stávajícího prezidenta prosazuje, jiným je ale proti srsti. Původně chtěl předseda socialistů Bohuslav Sobotka o tom, koho jeho strana vyšle do voleb, rozhodnout v celostranickém referendu. Postupně ale od návrhu ustupuje. Není navíc jisté, zda v případě, že hlasy pro Zemana v Lidovém domě převáží, bude z něj přímo kandidát strany nebo jen člověk, kterého ČSSD veřejně podpoří a doporučí svým voličům. 

sinfin.digital