Když prohřešky přebíjejí pozitiva. S pověstí evropských fondů má nově pomoct Transparency International

Lucie Bednárová

Fondy EU se v České republice netěší pozitivní pověsti. I přesto, že díky nim vznikla řada zajímavých a prospěšných projektů, jsou spojené s podvody a korupcí. Teď se má jejich obraz změnit, zatím se tak děje v pilotním fázi.

Přinášejí změnu k lepšímu, přesto mají fondy v České republice špatnou pověst, které se jen obtížně zbavují. Peníze z nich podpořily desítky tisíc projektů, které zlepšily život konkrétních obyvatel: Jejich město či vesnici lépe spojily s okolím, vznikla díky nim kanalizace, nová pracovní místa nebo zábrany proti povodním. To ale zastírají především odhalené případy podvodů s dotacemi a korupce, které v minulých letech zásobovaly stránky novin a které se nevyhnuly ani vysoce postaveným politikům.

Negativní nálepka může být přitom značně nebezpečná. „Kvůli jednotlivým pochybením nelze odsuzovat celou, pro náš stát klíčovou, oblast,“ upozorňuje Irena Dufková z protikorupční organizace Transparency International. V minulém období 2007-2013 mohlo Česko z fondů EU získat zhruba 700 miliard korun (pro úplnost dodejme, že přibližně pět procent zůstalo nevyužitých) a v současné „sedmiletce“ je pro něj v unijním rozpočtu vyčleněno až 648 miliard korun (včetně tzv. výkonnostní rezervy, na kterou si může stát sáhnout, pokud splní všechny předem dané podmínky).

sinfin.digital