Kmoníček: Vyhoštění diplomatů je normální, mělo by jít o dva. Tomu se Rusko zasměje, oponoval Telička

ČTK

raz

Vyhoštění některých ruských diplomatů, jež Česko zvažuje v souvislosti s otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii, by bylo minimálním krokem. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se na tom dnes shodli český velvyslanec ve Spojených státech Hynek Kmoníček a europoslanec Pavel Telička. Kmoníček mluvil o vykázání nejvýše dvou diplomatů, Telička míní, že by jich mělo být více. Počet ale neřekl.

Pokud Velká Británie požádala o solidaritu, je na místě uměřená česká reakce, uvedl Kmoníček, jenž označil vyhoštění diplomatů obecně za standardní diplomatický prostředek k vyslovení nesouhlasu. Upozornil ale také na to, že o samotném případu Skripal je relativně málo informací. „Na něm bych jednotnou akci nestavěl,“ uvedl v reakci na zprávy, podle nichž by měly ruské diplomaty vyhostit dvě desítky zemí EU.

Reakce by měla být podle Kmoníčka na to, že „ruští přeběhlíci“ umírají jen ve Velké Británii, nikoli ve Spojených státech a v Izraeli, kam rovněž směřují. Zmínil 14 vyšetřovaných případů. Ruská strana podle Kmoníčka zřejmě vyhodnotila Británii jako slabé místo obrany a EU se proti tomu musí bránit.

PŘEHLEDNĚ: Špionáž i politické spory. Kdy a proč už Česko vyhostilo diplomaty?

sinfin.digital