Komunisté a jejich výmysly se nemění, kritizuje opozice Filipa kvůli výrokům o invazi v srpnu 1968

ČTK

raz

Opoziční strany kritizují předsedu KSČM Vojtěcha Filipa za jeho vyjádření v britském deníku The Guardian, v němž nepřímo obvinil Ukrajince z vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Filipa obviňují z překrucování historie a upozorňují, že podobným způsobem by mohl připsat zodpovědnost za nacismus a druhou světovou válku Rakousku.

Historie roku 1968 je "ze sta procent zfalšována," uvedl Filip v rozhovoru, který web britského listu otiskl v neděli. "Nikdo nenapíše, že celá idea je postavená na protiruském stanovisku. V sovětském politbyru byl v té době jediný Rus, který hlasoval proti (invazi). (Tehdejší vůdce Sovětského svazu Leonid) Brežněv byl z Ukrajiny. Hlavní silou invazních armád byli Ukrajinci," citoval britský list předsedu KSČM.

"Komunisté se nemění - i se svými výmysly, obdivem k Moskvě, bagatelizováním zločinů a falšováním historie, v čemž vždy vynikali. Výročí invaze ze srpna 1968 je příležitostí si připomenout, kdo se díky (předsedovi ANO) Andreji Babišovi a (předsedovi ČSSD) Janu Hamáčkovi přiblížil k moci," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"Jasnou odpovědnost za srpen 1968 a následnou okupaci naší země mají komunisté. A je jedno zda byl Brežněv Rus nebo Ukrajinec, je jedno, že se KSČ přejmenovala na KSČM," připojil se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

sinfin.digital