Komunisté hodnotili spolupráci s Babišovou vládou, Petříček a Ťok jsou podle KSČM „ministři na odstřel“

ČTK

luš

Komunisté dnes hodnotili půlroční fungování dohody s ANO o toleranci kabinetu ANO a ČSSD. Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že jeho strana je hrubě nespokojená s výkony ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO). Vyjádřil také pochyby nad tím, zda do funkce ministra již dospěl šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Širší vedení KSČM dnes také poslancům doporučilo podpořit návrh státního rozpočtu na příští rok. Musejí ale uspět vybrané pozměňovací návrhy, které komunisté prosazují.

Filip po dnešním téměř osmihodinovém jednání ústředního výboru KSČM novinářům řekl, že s řadou bodů dohody o toleranci kabinetu panuje spokojenost. Zmínil ochranu přírodních zdrojů, ochranu vody nebo nenavyšování spoluúčasti pacientů ve zdravotnictví. Ocenil i to, jak se v předpisech projevily požadavky KSČM na zvýšení minimální mzdy či důchodů.

Poslanci strany by ve středu měli hlasovat pro rozpočet. "Výkonný výbor doporučil, pokud budou schváleny pozměňovací návrhy o přesunu pro byty a sociální služby, že má klub podpořit státní rozpočet ve třetím čtení," konstatoval Filip.

Předseda KSČM uvedl, že ve středu jeho strana hodnotila fungování dohody o toleranci se špičkami ANO, kde měli komunisté některé výtky. „My jsme opravdu velmi hrubě nespokojeni s prací ministra dopravy (Ťoka),“ uvedl Filip. Ťoka kritizuje KSČM dlouhodobě, Filip tentokrát vytkl ministrovi jeho úvahy z tohoto týdne, že by se kvůli situaci na D1 mohla zakázat jízda kamionů v levém pruhu. Věc podle něj měla být mnohem dál než ve stadiu úvah. „Já už toho uvažování mám poměrně dost. Buď začne pracovat, nebo ať to nedělá,“ řekl šéf KSČM.

sinfin.digital