Komunisté připouštějí možnost předčasných voleb, o situaci budou jednat se Zemanem

ČTK, raz

Komunisté v jednáních o vládě počkají na kroky vítěze voleb hnutí ANO. Předseda KSČM Vojtěch Filip se chce sejít s prezidentem Milošem Zemanem, schůzka by se podle něj měla uskutečnit v první polovině příštího týdne. Jednání ANO s ČSSD podle Filipa zkrachovala, protože k nim nebyli komunisté přizváni v roli mediátora. Komunisté jsou připraveni dál jednat, ale současně mluví o možnosti předčasných voleb.

„Požadavky ČSSD byly přehnané. Jejich výsledek voleb byl horší než náš, těžko s ním mohli dosáhnout toho, co chtěli. Tu chybu za ně nemůžeme napravit,“ řekl Filip novinářům během dnešního jednání výkonného výboru strany. Stanovisko k dalšímu postupu komunisté budou formulovat na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru.

Komunisté jsou podle Filipa připraveni jak na jednání s vítězem voleb, tak na předčasné volby. Důležitý bude také výsledek sobotního sjezdu ČSSD, míní. O případné tiché toleranci vládě ANO, kterou by zároveň podpořilo hnutí SPD, komunisté podle něj zatím nejednali. „V politice platí, nikdy neříkej nikdy, ale zatím nevidím obrysy takového jednání,“ uvedl.

Babiše to mohlo zničit, boj o policii pokračuje. Ve hře je brutální varianta, říká Petr Holec

sinfin.digital