Končí první Česká republika, začíná éra „babišovské demokracie“. Opozice kritizuje novou vládu

ČTK

mst

Vznikem nové vlády s podporou komunistů skončila v České republice podle části opozice dosavadní republika. Vidí vznik poloprezidentského systému či „babišovské demokracie“. Opoziční strany slibují být tvrdou, ale konstruktivní opozicí. Zástupci jednotlivých stran to řekli novinářům po skončení hlasování poslanců o důvěře vládě.

Menšinový kabinet ANO a ČSSD s podporou KSČM dnes dostal nadpoloviční důvěru Sněmovny. Podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa je vznik vlády dobrou zprávou pro občany, Evropskou unii i finanční trhy.

Podle předsedy ODS Petra Fialy vznikla polokomunistická vláda, která nemá jasné programové cíle a Českou republiku nikam neposune. ODS bude tvrdou a zásadovou opozicí, řekl Fiala. Podotkl, že komunisté poprvé od roku 1989 získali podíl na moci.

Filip novinářům řekl, že hlasováním poslanců skončila půlroční politická krize. Je přesvědčen, že vznik vlády je dobrou zprávou. Je podle něj důležitý z pohledu dalšího stabilního vývoje České republiky. Komunisté vládu podpořili z programových důvodů a dále budou vládu pouze tolerovat, dodal. Jsou připraveni předkládat vlastní návrhy zákonů.

Zapomínáte? Odložte tužku a papír, vím jak paměť zlepšit o 300 procent, říká Jakub Pok

sinfin.digital