Konec lidstva? Teorie o rostoucí mužské neplodnosti zavání podvodem

Jen málo vědeckých a lékařských teorií dostává v médiích takový prostor jako teorie o narůstající mužské neplodnosti. Podle mnoha seriózních vědců ale není toto tvrzení podloženo jakýmikoliv důkazy a navíc odporuje i prosté logice. Někteří odborníci dokonce mluví o podvodu století, jiní o obchodu se strachem.

Neuplyne snad den, aby se na sociálních sítích, internetových serverech, v novinách či televizi neobjevil lékař, zpravidla zaměstnanec nebo šéf kliniky reprodukční medicíny, který varuje před koncem lidstva kvůli narůstajícímu problému neplodných mužů. Počet kvalitních spermií mezi jedinci mužského pohlaví údajně rapidně klesá, což dokládá praxe, vědecké studie i Světová zdravotnická organizace. A vzhledem k tomu, že tuto tezi obhajují mnohé lékařské kapacity, stala se z ní všeobecně přijímaná, „nezpochybnitelná“ teorie, kvůli které se tisíce mladých mužů třesou strachem, zda budou moci založit rodinu.

Jenže odpověď na jednu základní otázku stále chybí. Z jakých informací všichni věrozvěsti údajně narůstajícího problému mužské neplodnosti vlastně vycházejí? Z logiky věci vyplývá, že aby někdo mohl v čase opravdu věrohodně porovnat předpoklady mužské „plodnosti“, musel by vzít vzorek spermií třeba milionu pětadvacetiletých mužů z roku 2019 a srovnat výsledky se vzorkem stejného počtu stejně starých mladíků před 100 nebo 50 lety. Jenže takové studie pochopitelně neexistují, ani nemohou. Existují pouze srovnání na menších vzorcích, které ale žádný nárůst neplodnosti rozhodně nepotvrzují.

Scruton: Je chybou přistupovat k mladým levičákům jako k zodpovědným bytostem

sinfin.digital