Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Kontrola GIBS není jen na povel Babiše, řekla poslancům Schillerová. Měla prý řadu podnětů

Kontrola GIBS není jen na povel Babiše, řekla poslancům Schillerová. Měla prý řadu podnětů

Ministerstvo financí zahájilo kontrolu v Generální inspekci bezpečnostních sborů na základě řady podnětů, nejen na základě podnětu od premiéra Andreje Babiše (ANO). Dnes to ve Sněmovně poslancům před mimořádnou schůzí svolanou k personálním změnám ve státní správě řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Podněty, které má k dispozici příslušný ministerský odbor, Schillerová podle svých slov neviděla. Babiš začátkem března řekl, že má o hospodaření GIBS pochybnosti, a proto požádal ministryni, aby její úřad kontrolu zahájil.

Zaměstnanci ministerského odboru kontrolují hospodaření inspekce na základě manuálu. Výsledky pak představí výhradně kontrolované osobě a nikomu jinému, popsala ministryně. Pokud se inspekce domnívá, že je vše v pořádku, nemá se čeho bát, dodala.

Mezi šéfem inspekce Michalem Murínem a premiérem Babišem se v nedávné době rozhořel spor. Inspekce již dříve informovala, že premiér na Murína vyvíjí nátlak, aby odstoupil. Součástí nátlaku, jak o něm mluví Murín, je podle GIBS i uvedená kontrola, kterou spustilo na inspekci ministerstvo financí.

Babiš ve středu před výborem pro bezpečnost připustil, že podnět ke kontrole dal on. Uvedl, že za minulé vlády ho koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL přehlasovali v otázce navýšení financí pro GIBS kvůli náboru dalších lidí.

„Dostal peníze navíc pro další příslušníky, a část těch peněz použil na nestandardní výši odměn, která byla 30 milionů, normálně to bylo 13 milionů. GIBS nikdy nebyl kontrolován, tak jsem požádal ministerstvo financí o interní kontrolu,“ konstatoval premiér.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1