Konvička hlásal, že „muslimy namele do masokostní moučky". Žalobce teď zastavil jeho stíhání

ČTK

raz

Českobudějovické státní zastupitelství zastavilo stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvčiky kvůli jeho výrokům. Informovala o tom dnes Česká televize. Justice se případem zabývala přes dva roky. Konvička byl kvůli svým prohlášením na internetu stíhán pro podezření z podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství.

Státní zástupce v dubnu 2016 Konvičku obžaloval, ale soud následně případ vrátil kvůli doplnění vyšetřování. Konvičkovi za možný přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod hrozilo až tříleté vězení. Obžaloba se týkala několika konkrétních výroků, které bývalý předseda Bloku proti islámu prezentoval na internetu. V jednom z nich stálo: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky.“ V dalším případě podle žalobce Konvička uvedl: „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“

Blok proti islámu v minulosti uvedl, že kauza je zpolitizovaná. Trestní oznámení na Konvičku v roce 2015 podala jablonecká státní zástupkyně Věra Nováková. Rozhodla se tak na základě Konvičkových výroků na facebooku, o nichž se dozvěděla od svých přátel. Konvička, který je přírodovědcem a pedagogem Jihočeské univerzity, kandidoval v roce 2016 na Táborsku do senátu. Vypadl v prvním kole, když jej podpořilo 8,07 pct voličů.

sinfin.digital